Do góry

Dania główne Przepis na:

Żurek

Żurek

Autor:

Przepisów i artykułów: 231 Ocena: 7102

Dodano:

Odsłon: 4953

zupa idealna - jak dla mnie .... to bez białej kiełbasy

Składniki

  • 20 dag kiełbasy ( wędzonej)
  • 1 cebula
  • 10 dag boczku wędzonego
  • 3/4 l zakwasu na żurek ( znajdziecie go także w moich przepisach)
  • 2 l wody
  • ziele ang, liść laurowy, pieprz czarny, majeranek, sól
  • 1 łyżka tartego chrzanu
  • 3/4 kg ziemniaków
  • 2 rozgniecione ząbki czosnku
5-6 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Kiełbaskę, cebule i boczek pokroić w maleńką kostkę i podsmażyć na "sucho" na małym ogniu w garnku , w którym będziemy gotowac potem zupę. Nadmiar wytopionego tłuszczu można odlać.

  2. Zawartość gara zalać 2 litrami wody, dodać przyprawy i czosnek oraz drobno pokrojone w kostkę ziemniaki - gotować ok.15 min.

  3. Do gotującej się zawartości gara wlać zakwas ( wraz z masą mączną - będzie na gęsto :)) , dodać chrzan i gotować ok. 5 min czasem mieszając.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

kuchcik2 06 kwietnia 2012 A ja dodałabym jajko pokrojone w ćwiartki........

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

kamasutra 06 kwietnia 2012 fajny przepis, ale ja jeszcze dodałabym jajko ugotowane na twardo pokrojone w plastry.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń