Do góry

Przekąski Przepis na:

Żurek inaczej

Żurek inaczej

Autor: pylda

Przepisów i artykułów: 9 Ocena: 69

Dodano: 29.02.2012

Odsłon: 9302

Smaczne i pożywne

Składniki

  • Zakwas na żurek, Słoiczek
  • Kornetki, 5 sztuk
  • wędzone żeberka, 300 gram
  • cebula, 1 śrenia
  • KIEŁBASA PODWAWELSKA, 1 laska
  • sól, pieprz, zioła, wg smaku
  • olej, 1 mała łyżka
  • woda, 3-4 litry
3-4 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Kornetki pokroić na 4 części, żeberka podzielić na paski, kiełbasę pokroić w kosteczkę jak również cebulę.

  2. Na żeberkach ugotować wywar dodając odpowiednią do smaku ilość soli.

  3. Kiełbasę, kornetki i cebulę zrumienić na oleju, aby wydobyć smak i aby cebula nabrała pięknego koloru.

  4. Przesmażoną kiełbasę, kornetki i cebulę włożyć do gotującego się wywaru. Na koniec wlać zakwas wcześniej wymieszany z 1 małą chochelką wywaru.

  5. Doprawić do smaku solą, pieprzem ulubionymi ziołami.

  6. Smacznego

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

pylda 01 marca 2012 Kornetki to są małe kiełbaski lekko podwędzane, podobne do frankfurterek.

2 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń