Do góry

Zupy Przepis na:

Żurek na boczku

Żurek na boczku

Autor:

Przepisów i artykułów: 106 Ocena: 1471

Dodano:

Odsłon: 2380

Tradycyjny, sycący i aromatyczny żurek z dodatkiem boczku i białej kiełbasy.

Składniki

  • Zakwas na żurek - 1/2 l
  • Pieczony boczek - 200 g
  • Kiełbasa biała surowa - 4 sztuki
  • Ziemniaki - 3 średnie sztuki
  • Marchew - 1 sztuka
  • Czosnek - 1 ząbek
  • Liście laurowe - 3 sztuki
  • Ziele angielskie - 4 ziarenka
  • Pieprz czarny ziarnisty - 6 ziarenek
  • Cukier - 1 łyżeczka
  • Majeranek suszony - ok. 3 łyżek
  • Sól i pieprz do smaku
3-4 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Białą kiełbasę ugotować osobno w wodzie z dwiema łyżkami majeranku, a po ugotowaniu ostudzić i pokroić w talarki.

  2. Boczek zalać 1,5 litra zimnej wody, dołożyć liście laurowe, ziele angielskie, pieprz ziarnisty oraz ząbek czosnku, gotować 30 minut.

  3. W tym czasie obrać marchew oraz ziemniaki i pokroić – ziemniaki w kostkę, a marchew w połówki talarków. Wyjąć z wywaru boczek i wrzucić pokrojone warzywa. Po lekkim przestudzeniu boczku pokroić go w kostkę i wrzucić z powrotem do wywaru. Gotować wywar do miękkości warzyw, a następnie wrzucić pokrojoną białą kiełbasę, majeranek oraz łyżeczkę cukru.
    Boczek można także przysmażyć na cebulce - żurek będzie wówczas bardziej aromatyczny, ale też trochę bardziej tłusty.

  4. Doprowadzić do wrzenia i stopniowo wlewać zakwas, mieszając. Gotować przez kilka minut, doprawić solą i pieprzem. Żurek podawać z jajkiem ugotowanym na twardo i chlebem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (11)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń