Do góry

Zupy Przepis na:

Żurek na maślance

Żurek na maślance

Autor: bryssska

Przepisów i artykułów: 218 Ocena: 5266

Dodano: 29.03.2018

Odsłon: 726

Żurek smakuje tak samo jak taki robiony na zakwasie. Jest po prostu przepyszny.

Składniki

  • 500 ml maślanki naturalnej u mnie 2%
  • 1 szklanka wody
  • 25 dag chudej kiełbasy wieprzowej lub drobiowej
  • 2 jajka ugotowane na twardo
  • 2 łyżeczki majeranku
  • 1 kostka rosołowa drobiowa
  • liść laurowy
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • sól i pieprz do smaku
  • natka pietruszki i koperek do przybrania
1-2 os. 15 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Maślankę wlewamy do garnek dodajemy do niej wodę, majeranek, kostkę rosołową, liść laurowy i ziele angielskie, następnie garnek stawiamy na ogniu i gotujemy przez kilka minut.

  2. Kiełbasę kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni teflonowej bez użycia tłuszczu. Do gotującego się żurku dodajemy podsmażoną kiełbasę i wszystko razem gotujemy na średnim ogniu jakieś 5 minut. Na końcu żurek doprawiamy solą i pieprzem.

  3. Jajko kroimy na ćwiartkę i przekładamy je na talerz.

  4. Na jajko nalewamy gorący żurek. Całą potrawę możemy posypać koperkiem i natką pietruszki. Smacznego !!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

fafiatko 29 marca bardzo ciekawe i bede mausiala sporbowac, takiej wersji zupy maslankowej jeszcze nie jadlam :) Odpowiedzi: 3 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń