Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Żurek na suszonych grzybach"
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 575
Pomysł na tę zupę to wynik sporej ilości mięsa i kości pozostałych z pieczone...
Odsłon: 193
Polecam.
Odsłon: 914
Świetny i prosty przepis na rogaliki. Robi się je błyskawicznie, praktycznie...
Odsłon: 230
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 575
Pomysł na tę zupę to wynik sporej ilości mięsa i kości pozostałych z pieczone...
Odsłon: 193
Polecam.
Odsłon: 914
Świetny i prosty przepis na rogaliki. Robi się je błyskawicznie, praktycznie...
Odsłon: 230
Składniki
Umyj grzyby. Włoszczyznę umyj, obierz i pokrój na duże kawałki. Zalej zimną wodą, dodaj suszone grzyby. Gotuj do miękkości (min. 60 minut).
Cebulę i wędzonkę pokrój w kostkę, podsmaż na oleju. Dodaj do bulionu na 20 minut przed końcem gotowania.
Przelej bulion przez sito. Do czystego bulionu wlej zakwas na żurek, gotuj ok. 5 minut. (Jeżeli obawiasz się, że zupa będzie za rzadka, odlej wcześniej trochę bulionu do drugiego naczynia i dodaj go w miarę potrzeby). Dodaj śmietanę i zagotuj.
Przypraw solą i pieprzem. Opcjonalnie można dodać odcedzone wcześniej grzyby i wędzonkę. Podaj żurek z jogurtem naturalnym, posypany szczypiorkiem, z podpieczoną grzanką.Źródło: Olivia