Do góry

Zupy Przepis na:

Żurek na wędzonce

Żurek na wędzonce

Autor: srk76

Przepisów i artykułów: 99 Ocena: 2767

Dodano: 26.12.2017

Odsłon: 529

Najlepszy na Sylwestra ale i na Noworoczną ...niedyspozycję...

Składniki

  • zakwas na żur (na mące razowej z czosnkiem)
  • wędzonka - 500g
  • kiełbasa - 400g
  • cebula - 1 sztuka
  • marchew - 3 sztuki
  • korzeń pietruszki - 2 sztuki
  • seler - ćwiartka
  • por
  • czosnek polski - 4 ząbki
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • pieprz
  • sól
  • majeranek
  • ziemniaki - kilka sztuk
  • śmietana gęsta do zup
3-4 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Wędzonkę zalewamy wodą i gotujemy zbierając zaburzyny. Można użyć wędzonego surowego boczku, wędzonych żeberek, nawet kości wędzone dadzą oczekiwany efekt. Kiełbasę kroimy w plasterki i obsmażamy z posiekaną cebulą na odrobinie oleju lub bez jeśli jest tłustawa. Dodajemy pokrojony w plasterki czosnek. Gdy wszystko się zrumieni dodajemy na patelnię obrane, umyte i pokrojone w większe kawałki warzywa. Chodzi o to by co nie co się przypiekły zanim trafią do wywaru. Zwiększy to ich efekt.

  2. Całość dodajemy do wędzonki. Odrobiną wywaru podlewamy patelnię by skarmelizowane części kiełbasy czy warzyw również trafiły do garnka. Doprawiamy całość solą, pieprzem i dużą ilością majeranku. Wrzucamy do garnka kilka liści laurowych i kilka ziaren ziela angielskiego. Gotujemy do miękkości warzyw. Teraz możemy do garnka wrzucić pokrojone w kostki ziemniaki choć tradycyjnie żurek je się z nimi osobno. W żony domu gotuje się ziemniaki na puree, dodaje złocistą cebulkę i podaje z żurkiem. W moim domu jadło się żur z ziemniakami w kostkę i pajdą chleba w ręce. Bardziej na wzór polskiej zalewajki.

  3. Gdy ziemniaki zmiękną wlewamy zakwas. Ważne by kwas nie trafił do garnka póki warzywa nie będą miękkie. Gdy wlejemy zakwas za wcześnie ziemniaki lub warzywa pozostaną już twardawe. Gotujemy całość chwilę i zabielamy śmietaną.

    Smacznego i zapraszam na naszą nową stronę z przepisami. Link pod wpisem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń