Do góry

Zupy Przepis na:

Żurek na wędzonce

Żurek na wędzonce

Autor:

Przepisów i artykułów: 178 Ocena: 1670

Dodano:

Odsłon: 273

Prosty w przygotowaniu żurek na wędzonce i zakwasie.

Składniki

  • 2 litry wody
  • 500 ml zakwasu na żurek
  • sól, pieprz do smaku
  • 3 ząbki czosnku
  • liście laurowe
  • ziele angielskie
  • majeranek
  • cebula
  • 4 kiełbasy śląskie
  • 100 g boczku wędzonego
  • włoszczyzna
  • 4 jajka
  • 4 duże ziemniaki
3-4 os. 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Wodę wlać do garnka. Dodać ziemniaki pokrojone w kostkę oraz oczyszczoną włoszczyznę, liście laurowe i ziele angielskie. Kiełbasę pokroić w talarki i dodać gotujących się ziemniaków.

    W tym czasie pokroić boczek w drobną kostkę i podsmażyć razem z cebulą.

    Następnie dodajemy zakwas i czosnek przeciśnięty przez praskę. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz majerankiem.

    Jajka gotujemy na twardo, obieramy i dodajemy do gotowego żurku.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń