Do góry

Zupy Przepis na:

Żurek "na wypasie"

Żurek na wypasie

Autor:

Przepisów i artykułów: 126 Ocena: 4510

Dodano:

Odsłon: 6641

W naszym domu często spierają się z czym mam podać żurek. Jeden lubi z kiełbasą, inny z ziemniakami, jeszcze inny woli z jajkiem. Zrobiłam więc taki, który zadowolił wszystkich.

Składniki

  • 4-5 kawałków białej kiełbasy
  • kości wieprzowe wędzone
  • 4 marchewki
  • 4 pietruszki
  • mały seler
  • mały por
  • cebula
  • 2-3 ząbki czosnku
  • pęczek koperku
  • zakwas na żurek
  • 25 deko boczku wędzonego
  • 4-5 jajek ugotowanych na twardo
  • kilka ziemniaków
  • majeranek, sól, pieprz - do smaku
  • opcjonalnie pół szklanki śmietany kremówki 30%
  • 5-6 listków laurowych
  • 10-12 kulek ziela angielskiego
  • kilka suszonych grzybków
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Białą kiełbasę kroimy na mniejsze kawałki, wrzucamy do garnka razem z kośćmi. Wrzucamy pokrojoną w nieduże kawałki włoszczyznę, liście laurowe i ziele angielskie. Zalewamy wodą i gotujemy wywar. Dodajemy podpieczoną na palniku cebulę. Kiedy warzywa będą już miękkie odcedzamy wywar, wrzucamy suszone grzybki i pokrojone w kostkę ziemniaki, gotujemy aż będą prawie miękkie.

  2. Kiełbasę kroimy w kosteczkę, z wędzonych kości obieramy mięso i wrzucamy do zupy. Całość zalewamy zakwasem i doprowadzamy do wrzenia. Boczek kroimy w kosteczkę i przesmażamy na suchej patelni, jajka kroimy w kosteczkę, czosnek przeciskamy przez praskę. Wszystko dodajemy do żurku, doprawiamy do smaku majerankiem, sola i pieprzem. Posypujemy posiekanym koperkiem. Na koniec można dodać trochę śmietanki, ale to zależy od upodobań.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń