Do góry

Zupy Przepis na:

Żurek śląski.

Żurek śląski.

Autor:

Przepisów i artykułów: 1118 Ocena: 12316

Dodano:

Odsłon: 2209

Ile kuchni na Śląsku tyle jest przepisów na żurek, ale każdy ugotowany żurek jest smaczny, i nie tylko na świąteczny obiad.

Składniki

  • woda 1,5 litra
  • wędzony boczek 30 dag
  • białe, parzone kiełbasy 4 szt.
  • jajka ugotowane na twardo 4 szt.
  • żur domowego wyrobu 0,5 litra
  • Włoszczyzna suszona
  • Opcjonalnie:
  • kawałek chrzanu (5 cm)
  • Przyprawy:
  • Sól morska
  • Pieprz
  • Majeranek
  • Czosnek
3-4 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Gotujemy w garnku 1,5 litra wody z pokrojonym w kostkę boczkiem i włoszczyzną. Gdy boczek będzie miękki, dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki i gotujemy do miękkości ziemniaków, około 15 minut.

  2. Gdy ziemniaki będą miękkie dodajemy kiełbasę białą i wlewamy 0,5 litra wymieszanego żurku, mieszamy i doprawiamy przyprawami do smaku, jeżeli ktoś lubi ostrzejszy żurek to można dodać 1 łyżkę startego chrzanu. Doprowadzamy do wrzenia i kończymy gotowanie.

  3. W między czasie gotujemy jajka na twardo, studzimy i obieramy ze skorupek. Ugotowany żurek podajemy z białą kiełbasą i ugotowanym jajkiem na twardo.

    Smacznego!!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

embepe13 16 listopada Ślicznie podany :) Jak mam resztkę galarety z nóżek, takiej prawdziwej - bez żelatyny, to rozpuszczam we wrzątku, dodaję kiszony żurek, kleks śmietany, ząbek czosnku, powiadam, niebo w gębie. Taki mały recykling ;)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń