Do góry

Dania główne Przepis na:

Żurek staropolski

Żurek staropolski

Autor:

Przepisów i artykułów: 2250 Ocena: 19063

Dodano:

Odsłon: 2

Smaczny pomysł na "Żurek staropolski"

Składniki

  • szklanka zakwasu na żurek z mąki żytniej
  • ząbek czosnku
  • 1/4 szklanki kwasu z ogórków kiszonych
  • 3 białe kiełbaski
  • 2 wędzone kiełbaski
  • 5 jajek na twardo
  • łyżeczka chrzanu
  • pół szklanki śmietany 18-proc
  • łyżeczka majeranku
  • łyżka smalcu
  • 4 szklanki bulionu wołowego
  • sól
  • pieprz
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • listek laurowy
3-4 os. 30 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Białe i wędzone kiełbaski pokrój na plasterki. Czosnek obierz, pokrój na plastry. Bulion wołowy wlej do rondla, dodaj ziele angielskie i listek laurowy, wymieszaj, zagotuj.

  2. Włóż kiełbaski, czosnek i chrzan, posyp majerankiem. Gotuj kilka minut. Dodaj smalec, zakwas oraz kwas z ogórków, zagotuj. Zapraw śmietaną i ew. mąką, jeśli żurek jest zbyt rzadki. Przypraw do smaku. Dodaj jajka pokrojone na ćwiartki lub na plastry.

  3. Czas przygotowania: 30 min. Ilość porcji: 8. Cena za porcję: 2,30 zł.

  4. Przepis przysłała Katarzyna Janeczko z Zamościa

    Źródło: Chwila dla Ciebie

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń