Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Żurek z azjatycką nutą – połączenie klasycznego żurku z białą kiełbasą, z sosem sojowym jasnym oraz mlekiem kokosowym.
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 80
Prosta sałatka z rzodkiewki, ogórka i sałaty strzępiastej polana sosem majone...
Odsłon: 152
Racuchy to pączki kładzione z łyżki do gorącego oleju. Racuchy zrobione są z...
Odsłon: 69
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 80
Prosta sałatka z rzodkiewki, ogórka i sałaty strzępiastej polana sosem majone...
Odsłon: 152
Racuchy to pączki kładzione z łyżki do gorącego oleju. Racuchy zrobione są z...
Odsłon: 69
Składniki
Grzyby Shiitake – zalej wrzątkiem i namocz.
Marchewki, pietruszki, seler, por obierz i umieść w garnku.
Dodaj zgniecione 2 ząbki czosnku oraz cebulę przekrojoną na pół.
Zalej wodą tak by ta przykryła warzywa (ok. 1,5 l ).
Grzyby wlej wraz z wodą w której się moczyły.
Dołóż zgniecione liście laurowe i ziele angielskie.
Zagotuj i gotuj na wolnym ogniu przez około 1,5 godziny.
Po tym czasie dodaj białą kiełbasę w całości, lekko zwiększ ogień, przykryj pokrywką i gotuj 30 minut.
Odlej całość wywaru do nowego garnka.
Dodaj sos sojowy, koncentrat żurku i zagotuj.
Dolej mleko kokosowe, oraz spowrotem grzyby Shiitake w całości lub posiekane na mniejsze kawałki.
Posól do smaku.
Kiełbasę pokrój w plasterki i zarumień na suchej patelni, dodaj do zupy.
Marchewki również pokrój w plasterki i dołóż do żurku.
Wyłącz zupę i posyp siekaną pietruszką.
Serwuj z jajkiem na twardo i ziemniakami.