Do góry

Zupy Przepis na:

Żurek z białą kiełbasą i suszonymi grzybami

Żurek z białą kiełbasą i suszonymi grzybami

Autor:

Przepisów i artykułów: 273 Ocena: 2505

Dodano:

Odsłon: 5097

Na Wielkanoc żurek lub barszcz biały to podstawa. U mnie w domu na świątecznym obiedzie króluje właśnie żurek. Najczęściej podany w chlebie lub taki jak ten, z dużą ilością dodatków ;)

Składniki

  • około 500 ml zakwasu na żur (najlepiej domowego)
  • około 400 g wędzonych żeberek (ew. innego mięsa na bulion)
  • 4 białe surowe kiełbasy
  • 2 marchewki
  • 1 korzeń pietruszki
  • kawałek selera
  • 2 liście kapusty włoskiej (opcjonalnie)
  • 4 liście laurowe
  • 6 ziarenek ziela angielskiego
  • 8 ziarenek pieprzu
  • 3 gałązki świeżego majeranku (lub 2 łyżki suszonego)
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 2 łyżki tartego chrzanu (najlepiej świeżego)
  • szklanka suszonych grzybów
  • 4-5 łyżek śmietany 18%
  • sól
  • Do podania:
  • jajka na twardo ugotowane
  • ziemniaki lub chleb
3-4 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Grzyby zalewamy dwoma szklankami wody i pozostawiamy na 2-3 godziny do namoczenia.

  2. Żeberka myjemy, dzielimy na mniejsze kawałki, zalewamy około 2 litrami zimnej wody i zaczynamy gotować. Kiedy woda zacznie wrzeć zmniejszamy ogień, tak aby woda tylko pyrkała (tak jak na rosół). Po 30 minutach dodajemy obraną marchewkę, pietruszkę, seler, kapustę i czosnek. Warzywa wrzucamy w całości. Do wywaru dorzucamy jeszcze liście laurowe, ziele angielskie i pieprz. Gotujemy go na małym ogniu przez około godzinę. Po tym czasie wszytko wyciągamy, najlepiej przecedzić bulion przez sito.

  3. Do czystego bulionu wrzucamy kiełbasę, namoczone grzyby wraz z wodą, chrzan i majeranek. Doprawiamy solą. Gotujemy na małym ogniu przez 30 minut.

  4. Dodajemy zakwas na żur. Zupę podgrzewamy do momentu, aż zacznie wrzeć. Gotujemy 5 minut, co jakiś czas mieszając żeby się nie przypalił i ściągamy z ognia.

  5. Żurek zabielamy zahartowaną śmietaną, czyli do miseczki odlewamy szklankę żurku dodajemy do niego śmietanę, dokładnie mieszamy i dopiero wtedy dodajemy ją do reszty zupy.

    Żurek podajemy z jajkiem na twardo i gotowanymi ziemniakami lub chlebem.

    Smacznego ;)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń