Do góry

Dania główne Przepis na:

Żurek z grzybami

Żurek z grzybami

Autor:

Przepisów i artykułów: 592 Ocena: 5013

Dodano:

Odsłon: 1

Smaczny pomysł na "Żurek z grzybami"

Składniki

  • litr zakwasu żytniego
  • pół kg tuszki królika
  • pół kg kiełbasy wędzonej
  • 30 dag boczku wędzonego
  • garść suszonych prawdziwków
  • 2 łyżki chrzanu
  • pół szklanki śmietany
  • cebula
  • marchewka
  • pietruszka
  • ćwiartka selera
  • 2 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz
  • 2 liście laurowe
  • 3 ziela angielskie
  • łyżka majeranku
  • jajka
3-4 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Mięso królika umyj i włóż do garnka wypełnionego 2 litrami wody. Dodaj obrane warzywa, ziele angielskie, liść laurowy oraz suszone grzyby. Gotuj całość około 40 minut.

  2. Po tym czasie przecedź wywar przez sito. Dorzuć pokrojoną wędzoną kiełbasę wraz z boczkiem i gotuj kolejne 10 minut.

  3. Dolej zakwas, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek oraz śmietanę połączoną z chrzanem, majerankiem, solą i pieprzem.

  4. Gotowy żurek podawaj z jajkami ugotowanymi na twardo.

  5. 60 min

  6. Stopień trudności: łatwe

  7. Kalorie: 250

  8. Agata Skiba z Morawicy

    Źródło: Super TV

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń