Do góry

Desery Przepis na:

Zwetschgen-Nuss-Datschi

Zwetschgen-Nuss-Datschi

Autor: monialubi

Przepisów i artykułów: 216 Ocena: 1895

Dodano: 02.09.2016

Odsłon: 701

Specjalnie dla mojego męża - wielbiciela ciast ze śliwkami. Dużo śliwek, dużo orzechów. Rozpływa się w ustach.

Składniki

  • Ciasto:
  • 150g mielonych orzechów laskowych
  • 5 jajek (M)
  • szczypta soli
  • 180g brązowego cukru
  • opakowanie cukru wanilinowego
  • 200g miękkiego masła
  • 300g mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100ml mleka
  • Obłożenie:
  • 1-1,5 kg śliwek węgierek
  • 200g grubo posiekanych orzechów laskowych
  • 100g zimnego masła pokrojonego w kostkę
  • 4 łyżki syropu klonowego
  • 2 łyżki brązowego cukru
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Śliwki umyć, przekroić wzdłuż na pół i wyjąć pestki. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Głęboką blachę (z piekarnika) wyłożyć papierem do pieczenia.

  2. Ciasto: Zmielone orzechy uprażyć krótko na patelni bez tłuszczu i ostudzić. Jajka zmiksować na puch razem z solą, cukrem i cukrem wanilinowym. Dodać masło. Nastepnie dodać mąkę, proszek i zmielone orzechy. Wlać mleko. Płynne ciasto wyłożyć na blachę.

  3. Śliwki poukładać jak dachówki na cieście, przeciętą stroną do góry. Posypać pokrojonymi orzechami. Na koniec poukładać kawałki masła, skropić syropem klonowym i posypać cukrem.
    Piec ok. 45 minut.

    Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Obserwator 02 września 2016 Wygląda świetnie. I zapewne też tak smakuje.

2 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń