Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Zwijany pagaj bardzo owocowy z Lubelszczyzny"
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 71
Prosta sałatka z rzodkiewki, ogórka i sałaty strzępiastej polana sosem majone...
Odsłon: 145
Racuchy to pączki kładzione z łyżki do gorącego oleju. Racuchy zrobione są z...
Odsłon: 61
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 71
Prosta sałatka z rzodkiewki, ogórka i sałaty strzępiastej polana sosem majone...
Odsłon: 145
Racuchy to pączki kładzione z łyżki do gorącego oleju. Racuchy zrobione są z...
Odsłon: 61
Składniki
Mąkę przesiej, wbij jajko, dodaj sól, wlej sok z 1/2 cytryny i wodę. Zagnieć i wyrabiaj przez ok 5 min. Odstaw na ok. 30 min. 2 W tym czasie przygotuj nadzienie: jabłka umyj, obierz, pokrój w kostkę, skrop sokiem z cytryny i wymieszaj z cukrem. 3 Ciasto rozwałkuj jak najcieniej, następnie polej roztopionym masłem i posyp bułką tartą, wymieszaną z cynamonem. Na ciasto wyłóż jabłka (wzdłuż jednego z boków zostaw kilka wolnych cm od brzegu, będą potrzebne do sklejenia). Następnie zwiń ciasto, podobnie jak strudel. Wierzch posmaruj stopionym masłem. 4 Wstaw do rozgrzanego do 190oC piekarnika i piecz do zrumienienia (ok. 40 min). Gotowe ciasto możesz oprószyć cukrem pudrem.Źródło: Świat kobiety