Do góry

Zupy Przepis na:

Zwykła zupa fasolowa

Zwykła zupa fasolowa

Autor: mari

Przepisów i artykułów: 80 Ocena: 1939

Dodano: 06.02.2010

Odsłon: 17236

nieskomplikowana :)

Składniki

5-6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Fasolę najlepiej wczesniej zamoczyc na całą noc. Zalewamy świeżą wodą i gotujemy do miękkości wraz z liściem laurowym i zielem ang. W tym czasie wszystkie warzywa (marchew, pietruszka, seler) kroimy w maleńką kosteczkę. Kiedy już fasola będzie prawie miękka dodajemy je do zupy wraz z ziemniakami pokrojonymi w większą kostkę. Od razu wrzucamy także kiełbasę pokrojoną w półplasterki.

  2. Boczek kroimy w kostkę, smazymy go w oddzielnym rondelku. Kiedy wytopimy tłuszcz, odcedzamy boczek, dodajemy go do zupy, natomiast do tłuszczu dodajemy łyżkę mąki i zasmażamy. Po chwili mąkę łączymy z zupą. Doprawiamy solą, pieprzem, majerankiem. Chwilkę gotujemy i możemy podawac.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

mari 07 lutego 2010 Dziękuję za radę. Następnym razem wykorzystam pomysł :)

10 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

madziak 06 lutego 2010 Nie taka zwykła, bo przepyszna i sycąca.
Ja czasami dla odmiany smaku, dodaję łyżkę przecieru pomidorowego. Też fajny smak ;) Pozdrwiam.

10 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń