Do góry

Przekąski Przepis na:

Zwykły chleb pszenny

Zwykły chleb pszenny

Autor:

Przepisów i artykułów: 55 Ocena: 2376

Dodano:

Odsłon: 8958

Najprostszy, powszedni chleb pszenny. Dość łatwy w przygotowaniu i bardzo smaczny.

Składniki

> 6 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. METODA TRADYCYJNA: do miski wsypać mąkę, drożdże, sól, cukier i wymieszać. Dodać masło, mleko i wodę. Wyrabiać około 15 minut (aż przestanie się kleić). Przykryć lnianą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsca, aby powiększył objętość dwukrotnie (ja włożyłem na noc do chłodziarki). Odgazować ciasto i lekko zagnieść. Dużą blachę do pieczenia wyłożyć papierem i posypać mąką. Uformować bochenek, położyć na blasze i posypać go mąką. Rozgrzać piekarnik do 230 stopni (przy używaniu termoobiegu pod żadnym pozorem nie zmniejszamy temperatury!), zostawiając w tym czasie chleb na 30 minut. Naciąć. Włożyć do piekarnika i piec 15 minut. Po ty czasie temperaturę zmniejszamy do 200 stopni i pieczemy jeszcze 30-35 minut. Upieczony bochenek wyda głuchy odgłos po uderzeniu w jego spód.

  2. THERMOMIX: wszystkie składniki umieścić w naczyniu miksującym i wyrobić przez około 4-5 minut na pozycji Interwał. Przełożyć do miski i dalej postępować według przepisu w punkcie 1.

  3. [przepis z mojewypieki.blox.pl, zmodyfikowany]

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (7)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Mateusz15 08 stycznia 2011 Można ją dodać, ale nie więcej niż 200 g i nie razową! W innym wypadku wyjdzie niesmaczny i zakalcowaty.

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Majsi 08 stycznia 2011 Piękny chlebek :) a orientuje się może ktoś czy te same składniki ale zamiast mąki pszennej tylko na żytniej to chlebek też wyjdzie dobry?

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

wanilia 26 czerwca 2010 mmm apetyczny ten chlebek:) Ja ostatnio wpadłam w manie pieczenia chleba (tylko,ze z automatu:) ).

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Mateusz15 29 maja 2010 Oj Mufinko. Zakwas już robiłem, lecz w ogóle mi nie wyszedł ;/ Nie mam w domu odpowiednio ciepłego miejsca. Dorotus pisze, żeby kłaś obok bojlera do wody. W lipcu przeprowadzam się do jednorodzinnego domu z bojlerem ;-) Mam nadzieję, że wtedy mój zakwas będzie taki, jakim być powinien. Pozdrawiam!

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

mufinka 29 maja 2010 Mateusz, widzę, że często ( podobnie jak ja ) zaglądasz do MOICH WYPIEKÓW :)
Zachęcam Cię do spróbowania "zabawy" z zakwasem! Mnie właśnie DOROTUS oswoiła z tym tematem, spróbowałam i ... chleby na zakwasie goszczą w mojej kuchni "notorycznie" ;)
Zapewniam, kto raz spróbował, ten już nie poprzestanie...
A chlebek na zdjęciu - PROFESJONALNY! :)))

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń