Do góry

Dania główne Przepis na:

Żyj kolorowo: warzywny gulasz z mini klopsikami z łopatki

Żyj kolorowo: warzywny gulasz z mini klopsikami z łopatki

Autor:

Przepisów i artykułów: 128 Ocena: 2383

Dodano:

Odsłon: 232

Niby środek zimy, najzimniejszy miesiąc w roku, a tu nawet śladu po śniegu nie ma. Przeciwnie, natura budzi się do życia, rano słychać godowe trele kosów, na magnoliach widać delikatne pąki, w trawie pojedyncze stokrotki, słowem: przedwiośnie. W takich okolicznościach przyrody myśli są lżejsze i kuchnia barwniejsza. Całoroczny dostęp do wszystkich warzyw i owoców zachęca do modyfikacji znanych i lubianych potraw, jak leczo. Zapraszam dziś na moją wersję z mini kulkami mięsnymi, chrupką marchwią i zielonymi oliwkami skąpanymi w tymiankowym sosie.

Składniki

  • 500 g mięsa mielonego z łopatki wieprzowej
  • 3 łyżki dobrej jakości bułki tartej
  • 1 jajo (L)
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 2 małe papryki czerwone
  • 2 młode, małe cukinie
  • 1 duża marchewka
  • 1 duża biała cebula
  • 20 zielonych nadziewanych pastą paprykową oliwek
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • 1 puszka pomidorów bez skórki lub 1 duży pomidor malinowy
  • 2 łyżki natki pietruszki lub kolendry
  • 4 łyżki oleju rzepakowego lub kokosowego
  • sól, świeżo mielony pieprz, oregano, tymianek, słodka wędzona papryka, harrisa lub przyprawa hiszpańska woda
3-4 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Mięso wrzucić do miski, wbić jajko, podsypać bułką tartą, mocno doprawić solą, pieprzem, harrisą lub mieszanką hiszpańską, wyrobić ręką na jednolitą masę.
    Przygotować sobie małą miseczkę z letnią wodą, by od czasu do czasu zanurzać w niej dłonie podczas przygotowywania pulpecików. Do osobnej miseczki wsypać mąkę. Z mięsa odrywać niewielkie kawałki i turlać kulki o średnicy do półtora centymetra. Każdą z nich obtoczyć w mące, otrząsnąć z jej nadmiaru, ułożyć na talerzu lub tacce.

  2. Po wyczerpaniu całej ilości mięsa (mi wyszło 46 sztuk) rozgrzać na dużej patelni niewielką ilość oleju i obsmażyć w dwóch turach pulpeciki z obu stron na złoto. Osączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.

  3. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. W garnku, w którym docelowo będziemy gotować całość, rozgrzać 2 łyżki oleju, wrzucić cebulę, zeszklić.
    Marchew oczyścić i pokroić w pół talarki, dorzucić do cebuli, przesmażyć.

  4. Paprykę umyć i oczyścić z gniazd nasiennych, pokroić w średniej wielkości kostkę, dorzucić do garnka i całość dalej przesmażać kilka minut. W tym czasie umytą cukinię pokroić w ćwierć talarki
    i dorzucić do garnka. Posolić, posypać świeżo zmielonym pieprzem, doprawić ziołami i papryką.
    Podlać około 150 ml wody, przykryć i dusić do 10 minut, dodać wcześniej pokrojone i pozbawione gniazd nasiennych pomidory z sokiem, keczup i przecier. Dusić do momentu, aż cukinia będzie półtwarda (nie może się rozlatywać), dołożyć wtedy kulki mięsne w takiej ilości, która pozwoli wymieszać całość. Pogotować 2 - 3 minuty, by mięso się ogrzało, doprawić do smaku. Tuż przed ściągnięciem z ognia dorzucić przekrojone na pół oliwki. Wymieszać całość.
    Podawać posypane natką z pietruszki z ulubionym pieczywem lub jako samodzielną potrawę.
    Smacznego :-)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń