Do góry

Dania główne Przepis na:

Żytni chleb razowy

Żytni chleb razowy

Autor:

Przepisów i artykułów: 956 Ocena: 7978

Dodano:

Odsłon: 12

Wypróbowany przepis na "Żytni chleb razowy"

Składniki

  • 120 g startera zakwasu
  • 4 i 1/4 szkl. mąki żytniej raz. (typ 2000)
  • 2 szklanki letniej wody 900 g zakwasu
  • 2 i 1/2 szkl. mąki żytniej raz. (typ 2000)
  • 1 i 3/4 szkl. mąki żytniej chlebowej (typ 720)
  • 500 ml letniej wody
  • 2 łyżeczki soli
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Dzień przed pieczeniem wyjmij starter z lodówki i włóż do miski, aby się ogrzał. Po mniej więcej 2 godzinach dodaj na zakwas. Przykryj, odstaw na 8-12 godzin.

  2. Zważ 900 g zakwasu, resztę wstaw do lodówki do następnego pieczenia.

  3. Dodaj do zakwasu pozostałe ciasta, wymieszaj, przykryj folią spożywczą i odstaw na 8-12 godzin.

  4. Posmaruj masłem dwie podłużne formy, tzw. keksówki (dł. 20 cm), przełóż do nich po połowie ciasta. Przykryj, odstaw na kolejne 3-4 godziny.

  5. Rozgrzej piekarnik do temp. 220 st. C. Spryskaj wodą jego spód i ścianki. Wierzch ciasta ponacinaj.

  6. Piecz chleby 40-45 minut. Gotowe wyjmij z foremek, przełóż na drucianą podstawkę, aby odparowały i ostygły.

  7. 2 bochenki • : 22 godz. (w tym wyrastanie) • pieczenie: 45 min • koszt: 5 zł

    Źródło: Olivia

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń