Do góry

Desery Przepis na:

Żywiecki przekładaniec z dwiema masami

Żywiecki przekładaniec z dwiema masami

Autor:

Przepisów i artykułów: 1166 Ocena: 10028

Dodano:

Odsłon: 1

Sprawdzony przepis na "Żywiecki przekładaniec z dwiema masami"

Składniki

  • 3 szklanki mąki
  • 3 żółtka
  • 4 łyżki płynnego miodu
  • kostka masła
  • 4 łyżki mleka
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1/2 szklanki cukru. Masa 1.: szklanka mleka
  • 3 łyżki kaszy manny
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1/2 kostki margaryny. Masa 2.: 2 szklanki mleka
  • 2 łyżki cukru
  • 1 budyń waniliowy oraz 1 polewa czekoladowa i dowolna galanteria cukiernicza do dekoracji
3-4 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Na stolnicę przesiewamy mąkę z sodą. W misce ucieramy masło z żółtkami, miodem, cukrem i mlekiem. Przekładamy do mąki i zagniatamy ciasto. Na całą dobę wkładamy do lodówki. Po wyjęciu dzielimy ciasto na trzy części. Każdą część wałkujemy na placek o bokach 35 x 40 cm i pieczemy trzy placki po 20 minut w temperaturze 180oC.

  2. Masa z kaszy manny: mleko doprowadzamy do wrzenia, wsypujemy kaszę, gotujemy, ciągle mieszając, do zgęstnienia. Studzimy. Margarynę ucieramy z cukrem pudrem. Nie przerywając ucierania, dodajemy po łyżce zimnej kaszy manny.

  3. Masa budyniowa: z podanych składników gotujemy budyń. Odstawiamy do wystygnięcia.

  4. Placki przekładamy masami, wierzch smarujemy roztopioną czekoladą. Odstawiamy na kilka godzin do zastygnięcia. Dekorujemy według uznania.

  5. Czas przygotowania: 120 minut. Cena jednej porcji: około 0,90 zł.

  6. Wartość odżywcza 1 porcji: 290 kcal. Białko: 8 g. Tłuszcz: 21,2 g. Węglowodany: 55 g.

    Źródło: Rewia

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń