Do góry

Przepisy Ambition

Piernik na ostatnią chwilę!

Piernik to ciasto, które najlepiej smakuje gdy trochę poleży. A co gdy zapomnimy przygotować go z wyprzedzeniem? Z pomocą przychodzi Beata Śniechowska i zdradza nam przepis na piernik, który można zjeść od razu po upieczeniu. Smacznego!

 

 

110 g masła
40 ml oleju
300 g płynnego miodu
80 g cukru trzcinowego
3 jajka
350 g mąki tortowej (pszennej)
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1,5 łyżki przyprawy piernikowej
skórka otarta z 1 pomarańczy

Do dekoracji

2-3 łyżki płatków migdałowych
1 łyżka różowego pieprzu

Na polewę

200ml śmietanki 36%
150g połamanej, gorzkiej czekolady o zawartości kakao 60%
2 łyżki miodu

PrzygotowanieDo garnka przelać olej, masło, miód, cukier. Całość zagrzać, stale mieszając aż składniki się połączą. Następnie zdjąć z palnika i ostudzić.

Piekarnik nagrzać do temperatury 170 st (góra dół). W moździerzu utrzeć pieprz, ziele, kardamon. W misce wymieszać mąkę z proszkiem, sodą i przyprawami.

Do wystudzonego masła z miodem, dodać jajka, skórkę pomarańczową i połączyć za pomocą miksera. Następnie dodać suche składniki i ponownie zmiksować.

Ciasto przełożyć do blaszki wyłożonej papierem. Piec ok. 60 minut. Wyciągnąć po całkowitym wystudzeniu.

Wszystkie składniki na polewę rozpuścić w kąpieli wodnej. Wymieszać do momentu uzyskania jednolitej masy. Polewą polać ciasto. Udekorować migdałami i pieprzem.

Polecane przepisy

Zobacz więcej

Komentarze do artykułu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń