Do góry

Przepisy Ambition

Pomysł na szybki obiad. Ten schab posmakuje każdemu!

Beata Śniechowska pokazuje jak przygotować schab w sosie pieczarkowym. To idealne danie kiedy nie masz dużo czasu na gotowanie. Wszystko przygotujesz na jednej patelni! Koniecznie wypróbuj ten przepis.

 

 

  • 500 g pieczarek
  • pokrojonych w plastry
  • 1 posiekana cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 5 gałązek tymianku
  • 2 łyżki sosu sojowego jasnego
  • ½ pęczka natki pietruszki (posiekanego)
  • masło klarowane do smażenia
  • 150 ml śmietanki 30%
  • 250 ml bulionu warzywnego, rosołu, ewentualnie wody
  • 40 g zimnego masła
  • 5-6 cienkich plastrów schabu
  • 2 suszone grzyby
  • sól, pieprz młotkowany
  • słodka papryka
  • 30 g sera np. Pecorino, Grana Padano lub Bursztyn

 

Przygotowanie

Mięso położyć na desce, doprawić solą, pieprzem i słodką papryką. Rozgrzać masło klarowane na patelni, obsmażyć plastry schabu z każdej strony, odłożyć na talerz.

Na tej samej patelni ponownie rozgrzać masło klarowane, wrzucić cebulę, przecisnąć czosnek przez praskę, zeszklić, następnie dodać pieczarki i smażyć przez 5 minut.

Wlać bulion, doprawić solą, pieprzem, sosem sojowym, dodać gałązki tymianku i suszone grzyby. Na koniec wlać śmietankę.

Do gorącego sosu włożyć plastry schabu. Przykryć pokrywką i całość dusić ok. 20 minut. Gotowy sos posypać natką pietruszki. Można posypać serem pecorino.

Polecane przepisy

Zobacz więcej

Komentarze do artykułu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń