Do góry

Przepisy Ambition

Śnieżny puch z mango i kokosem

Lekkie, smaczne i bardzo proste w przygotowaniu ciasto. Dodatkowym atutem jest fakt, że nie trzeba go piec!

Składniki:

  • 750 g mascarpone (schłodzony)
  • 2 galaretki cytrynowe
  • 400 ml śmietanki 36% (mocno schłodzonej)
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 400 ml wrzątku
  • Skórka z otarta z pomarańczy
  • Ok. 15-18 szt. herbatników
  • 1 mango lub 300 g innych, ulubionych owoców
  • Płatki kokosowe (można zastąpić wiórkami)

Wykonanie:

Mango obrać, pokroić w cienkie plastry. Płatki kokosowe uprażyć na złoty kolor na suchej patelni.

Prostokątną formę (np. 24x28 cm) wyłożyć papierem do pieczenia oraz herbatnikami. Galaretki zalać gorącą wodą, wymieszać do całkowitego rozpuszczenia i odstawić do wystudzenia (w temperaturze pokojowej).

Do misy miksera przełożyć mascarpone, śmietankę, cukier puder oraz skórkę otartą z pomarańczy. Całość ubić, aż powstanie puszysta masa.

Masę wymieszać z rozpuszczonymi galaretkami i przełożyć do przygotowanej formy. Wierzch udekorować pokrojonym mango oraz prażonymi płatkami kokosowymi.

Ciasto wstawić do lodówki na całą noc.

Pobierz bezpłatny ebook z przepisami na święta. Kliknij!

Pobierz e-booka

 

Pobierz e-booka

Pobierz e-booka

Pobierz e-booka

Kliknij prawym przyciskiem myszy i zaznacz "Zapisz element docelowy jako...", aby zapisać e-booka.

 

Polecane przepisy

Zobacz więcej

Komentarze do artykułu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń