Do góry

Przepisy Ambition

To ciasto to król wśród serników

Sernik królewski łączy w sobie to co najlepsze w serniku i cieście czekoladowym. Taki sernik zachowuje świeżość na długo, więc to idealny przepis jeśli chcesz coś upiec, a nie masz czasu tuż przed ważnym wydarzeniem.

 

 

Na masę serową

1 kg sera na sernik
200 g cukru
40 g mąki ziemniaczanej
Ziarenka z 1 laski wanilii
200 ml śmietanki 30%
3 jajka

Na ciasto kakaowe

ok. 340 g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
180 g cukru pudru
30 g kakao
180 g zimnego masła, posiekanego w kostkę
1 jajko
1 łyżka kwaśnej śmietany

Przygotowanie

Ze składników na ciasto kakaowe zagnieść ciasto, podzielić na 2 części. Każdą kulę ciasta zawinąć w folię spożywczą i włożyć do zamrażarki (na ok. 2 godziny).

Rozgrzać piekarnik do temperatury 180 st C. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, zetrzeć 1 porcję ciasta na tarce o dużych oczkach, wyrównać, wstawić do piekarnika na ok. 12 - 15 minut.

W międzyczasie przygotować masę serową. Do misy miksera przełożyć połowę twarogu, ziarenka wanilii, wsypać cukier oraz mąkę ziemniaczaną, miksować do połączenia składników (średnie obroty, ok. 3 minuty). Dodać pozostały ser i znów zmiksować przez ok. 1 minutę. Na koniec dodawać po 1 jajku. Wyłączyć mikser, wlać śmietankę i wymieszać za pomocą silikonowej łopatki z masą serową.

Na podpieczony spód wlać masę serową, zetrzeć resztę ciasta kakaowego i piec ok. 45 minut w temperaturze 170 st C. Uchylić drzwi piekarnika, wystudzić sernik. Wstawić na noc do lodówki.

Wszystkie składniki na polewę rozpuścić w kąpieli wodnej. Wymieszać do momentu uzyskania jednolitej masy. Polewą polać ciasto. Udekorować migdałami i pieprzem.

 

Pobierz bezpłaty ebook z przepisami na każdą porę roku!

Pobierz e-booka


Pobierz e-booka

Pobierz e-booka

Pobierz e-booka

Polecane przepisy

Zobacz więcej

Komentarze do artykułu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń