Do góry

Przepisy Ambition

Tradycyjny bigos. Ten przepis sprawdzi się w każdym domu!

W zdrowym stylu Beata Śniechowska pokaże jak przygotować prawdziwy tradycyjny bigos. Czego nie może w nim zabraknąć? Sprawdźcie!

 

 

 

  • 400 g boczku
  • 500 g łopatki wieprzowej
  • 500 g szynki wieprzowej
  • 1 kg posiekanej, kiszonej kapusty
  • 1 poszatkowana białej kapusty
  • 40 g suszonych podgrzybków (wcześniej namoczonych)
  • 80 g suszonych śliwek
  • 10 ziarenek pieprzu
  • liście laurowe
  • sól
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego

 

Przygotowanie

Kapustę kiszoną włożyć do garnka, zalać wodą i gotować ok. 1 godzinę.

Mięsa przełożyć do osobnego garnka, dodać ok. 1 łyżkę soli, ziarna pieprzu, liście laurowe, zalać wodą i gotować przez ok. 1 godzinę.

Po godzinie mięsa przełożyć na talerz, do wywaru dodać poszatkowaną kapustę wraz z grzybami oraz podgotowaną kiszoną kapustą.

Mięso lekko przestudzić, pokroić w kostkę, dodać do kapusty wraz z koncentratem pomidorowym i śliwkami.

Całość gotować jeszcze ok. 2-3 godziny, co jakiś czas mieszając.

 

Polecane przepisy

Zobacz więcej

Komentarze do artykułu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń