Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Karpatka to klasyczne polskie ciasto, które składa się z dwóch warstw ciasta parzonego i kremu budyniowego. Jej charakterystyczne „górki” przypominają pasmo Karpat, stąd nazwa. W naszej rodzinie karpatka jest absolutnym numerem jeden – wszyscy uwielbiają jej delikatne, chrupiące ciasto i aksamitny krem. Idealna na święta, spotkania i każdą okazję!
rewelacyjne ciasteczka-markizy kakaowe z kremem maślanym. Ciasto na te ciaste...
Odsłon: 10505
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 3147
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 2250
rewelacyjne ciasteczka-markizy kakaowe z kremem maślanym. Ciasto na te ciaste...
Odsłon: 10505
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 3147
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 2250
Składniki
Składki na ciasto zagotować i dodać 1 szklankę mąki. Pozostawić do wystygnięcia i następnie dodawać jajka ( pojedyńczo). Przygotowane ciasto wylać na dwie blachy i piec ok. 35 minut
w 0,5 szklanki mleka rozmieszać mąkę pszenną i ziemniaczaną. pozostałe mleko zagotować z cukrem waniliowym. Do gotującego mleka wlać zawiesinę i zagotować na budyń
Składnik na masę utrzeć i do utartej masy dodawać ostudzony budyń i ucierać do uzyskania gładkiej masy. Krem wyłożyć na ciasto i drugim przykryć. Całość posypać cukrem pudrem