Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Gołąbki z młodej kapusty, z kaszą bulgur i pieczarkami"
Uwielbiasz orzeźwiający smak cytryn? Jeśli lubisz także warstwowe wypieki, ni...
Odsłon: 6328
Przepis na małe, soczyste pulpeciki z mięsa mielonego skąpane w aromatycznym...
Odsłon: 154814
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 1040
Masz ochotę na pizzę, ale szukasz lżejszej i szybszej opcji? Ten przepis na p...
Odsłon: 466
Uwielbiasz orzeźwiający smak cytryn? Jeśli lubisz także warstwowe wypieki, ni...
Odsłon: 6328
Przepis na małe, soczyste pulpeciki z mięsa mielonego skąpane w aromatycznym...
Odsłon: 154814
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 1040
Masz ochotę na pizzę, ale szukasz lżejszej i szybszej opcji? Ten przepis na p...
Odsłon: 466
Składniki
Kapustę myję i obrywam luźne liście. Nie wyrzucam ich, posłużą do wyłożenia dna naczynia, w którym będą się dusić gołąbki. Z kapusty wycinam głąb, wkładam ją do osolonej wody, podgotowuję. Potem zdejmuję liście. Wycinam zgrubienia.
Bulgur przygotowuję wg przepisu na opakowaniu. Cebulę i pieczarki drobno kroję i podsmażam na oleju. Dodaję do ugotowanej kaszy, wbijam jajko i doprawiam solą i pieprzem. Mieszam.
Na większe liście nakładam 2 łyżki farszu, na mniejsze trochę mniej i zawijam gołąbki. Układam w naczyniu wyłożonym liśćmi kapusty. Zalewam wywarem drobiowym, tak aby gołąbki były nim przykryte i duszę ok. godz. na małym ogniu (ewentualnie dolewam wywar).
Sos: pokrojoną cebulę i pieczarki szklę na maśle. Zalewam wywarem i duszę, aż pieczarki zmiękną. Doprawiam i zagęszczam mąką. Polewam gołąbki sosem.
100 min • Porcja 80 kcal • Koszt porcji ok. 2 zł • Przepis na 6-7 porcji.Źródło: Kobieta i życie