Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne danie na każdą porę roku. Można zjeść same lub z ziemniakami. Zdjęcie pożyczyłam z netu by pokazać jakie mają być ( wysokie ) kawałki żeberek. :)
Uwielbiasz orzeźwiający smak cytryn? Jeśli lubisz także warstwowe wypieki, ni...
Odsłon: 6361
Przepis na małe, soczyste pulpeciki z mięsa mielonego skąpane w aromatycznym...
Odsłon: 154819
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 1041
Masz ochotę na pizzę, ale szukasz lżejszej i szybszej opcji? Ten przepis na p...
Odsłon: 467
Uwielbiasz orzeźwiający smak cytryn? Jeśli lubisz także warstwowe wypieki, ni...
Odsłon: 6361
Przepis na małe, soczyste pulpeciki z mięsa mielonego skąpane w aromatycznym...
Odsłon: 154819
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 1041
Masz ochotę na pizzę, ale szukasz lżejszej i szybszej opcji? Ten przepis na p...
Odsłon: 467
Składniki
Kapustę zalewamy wodą i wstawiamy do gotowania z liśćmi laurowymi. Ja gotuję pod przykryciem z dodatkiem cebuli by zmniejszyć intensywność zapachu.
W tym czasie przygotowuję zalewę i żeberka. Mieszam: paprykę ostrą, słodką, sos sojowy, keczup, musztardę,sól, pieprz. W tak przygotowanej zaprawie zanurzam żeberka i od razu kładę je do wysokiej patelni i solidnie obsmażam. Podlewam wodą tak by żeberka były prawie zakryte
Teraz kroję drobno słoninę i razem z cebulą daję na patelnię. Kiedy cebula się zeszkli dodaję mąkę i robię zasmażkę, którą wkładam do kapusty.
Teraz biorę brytfankę lub naczynie żaroodporne i przekładam część kapusty. Na nią wykładam żeberka i zakrywam drugą częścią kapusty. Kapustę i żeberka zalewam sosem, który pozostał po duszeniu żeberek, tak żeby lekko wystawała kapusta.
Brytfankę wkładam jeszcze na 10 - 15 min. do piekarnika nastawionego na 170 st. Smacznego :)