Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Aromatyczny schab ze śliwkami"
Kulki orzechowe, które przyrządza się błyskawicznie. W smaku przypominają Fer...
Odsłon: 86
Przepyszny i lekki sernik rabarbarowy z serków homogenizowanych, który przygo...
Odsłon: 192
Pyszne i proste w przygotowaniu ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką naj...
Odsłon: 7983
Kulki orzechowe, które przyrządza się błyskawicznie. W smaku przypominają Fer...
Odsłon: 86
Przepyszny i lekki sernik rabarbarowy z serków homogenizowanych, który przygo...
Odsłon: 192
Pyszne i proste w przygotowaniu ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką naj...
Odsłon: 7983
Składniki
Miękkie masło wymieszać z tymiankiem, majerankiem i solą. Odłożyć do zamrażalnika na 30 minut. Schab opłukać, krótko obgotować w 2 litrach osolonego wrzątku (ok. 2-3 minuty). Wyjąć, osączyć i ostrym nożem naciąć tak, aby powstała głęboka kieszeń.
Zmrożone masło pokroić w kostkę. Do kieszeni w mięsie wkładać na przemian kawałeczki ziołowego masła i śliwki. Naszpikowany schab spiąć wykałaczkami, ułożyć w natłuszczonej brytfance.
Wierzch posmarować olejem. Piec, podlewając bulionem 60-80 minut (200°C).
Jeżeli schab podajemy jako danie obiadowe, warto przygotować do niego kluski śląskie. Wspaniale smakuje też na zimno.
<strong>: ok. 110 minut.</strong>Źródło: Twoje Imperium