Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Azjatyckie szaszłyki w orzechowej posypce"
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 25
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 86
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 183
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 204
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 25
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 86
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 183
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 204
Składniki
Kapustę oczyść, wytnij głąb, liście poszatkuj. Skrop octem. Posyp solą, pieprzem i cukrem. Ugniataj przez kilka minut. Potem odstaw na ok. 45 minut.
Bułeczkę namocz w zimnej wodzie. Cebulę obierz, posiekaj. Mięso przełóż do miseczki. Dodaj odciśniętą bułeczkę oraz cebulę i żółtko. Masę przypraw solą i pieprzem. Dobrze wyrób.
Z przygotowanej masy uformuj 8 podłużnych frykadelków. Każdy wbij na długi drewniany patyczek. Orzeszki ziemne posiekaj, wymieszaj ze słodko-kwaśnym sosem chili.
Na patelni rozgrzej olej. Włóż przygotowane szaszłyki. Smaż je 6 minut. Często obracaj, aby mięso zrumieniło się ładnie ze wszystkich stron. Potem szaszłyki obtocz w posypce z orzeszków ziemnych.
Sałatkę z czerwonej kapusty nałóż do 4 miseczek.
Włóż po 2 szaszłyki. Przed podaniem posyp kiełkami sojowymi. Serwuj z ryżem ugotowanym na sypko albo kawałkiem chrupiącej pszennej bułki.
ok. 30 minut
Macerowanie sałatki ok. 45 minut
porcja ok. 460 kcalŹródło: Tina