Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Babeczki drożdżowe z brokułami"
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 24
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 84
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 176
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 202
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 24
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 84
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 176
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 202
Składniki
Do naczynia wsyp suche drożdże, dodaj mleko, cukier oraz 1-2 łyżki mąki. Wymieszaj, przykryj i odstaw na ok. 15 min. Pozostałą mąkę przesiej na stolnicę lub blat, wsyp sól, wymieszaj.
Usyp kopczyk, zrób w nim dołek i wlej wyrośnięty rozczyn, przestudzony tłuszcz oraz żółtko. Wyrób gładkie ciasto. Włóż je do miski, przykryj, odstaw w ciepłe miejsce na ok. 60 min, by wyrosło.
Umyte brokuły podziel na różyczki, gotuj w osolonym wrzątku 3-4 minuty. Następnie wrzuć do miski z bardzo zimną wodą, odsącz. Do miski wbij jajka, rozmąć widelcem lub trzepaczką.
Dodaj jogurt, śmietankę, brokuły oraz starty ser, dokładnie wymieszaj. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Formę do muffinek posmaruj olejem i wysp bułką tartą.
Wyrośnięte ciasto rozwałkuj na grubość ok. 1 cm. Szklanką wytnij kółka, wylep nimi dno oraz boki formy i wypełnij przygotowanym farszem.
Piekarnik nagrzej do temperatury 180°C. Wstaw blachę z babeczkami, piecz 20-30 minut.
(bez czasu oczekiwania): 40 minut Sztuka: 215 kilokaloriiŹródło: Świat i Ludzie