Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Babeczki z ciecierzycą"
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 601
Dla niektórych to pyszna przekąska, dla mnie to główny posiłek - strudel z ko...
Odsłon: 43
Racuchy to pączki kładzione z łyżki do gorącego oleju. Racuchy zrobione są z...
Odsłon: 883
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 601
Dla niektórych to pyszna przekąska, dla mnie to główny posiłek - strudel z ko...
Odsłon: 43
Racuchy to pączki kładzione z łyżki do gorącego oleju. Racuchy zrobione są z...
Odsłon: 883
Składniki
W garnku gotuję posoloną wodę. Wrzucam makaron. Mieszam, doprowadzam do wrzenia, po czym zmniejszam płomień i gotuję ok. 8 minut. Boczek kroję w kosteczkę.
Wrzucam na mocno rozgrzaną patelnię bez tłuszczu, smażę na chrupko. Cebulę i czosnek obieram, siekam, dodaję do wysmażonego boczku i smażę dalej jeszcze chwilę.
Paprykę rozcinam, usuwam środek z pestkami. Strączki kroję na cienkie paseczki. Dodaję do składników na patelni i smażę razem jeszcze kilka minut. Ciecierzycę odsączam na sitku.
Ser ścieram na tarce o dużych otworach.
Ugotowany makaron odcedzam, osączam na sitku. Mieszam ze składnikami z patelni, dodaję żółty ser, ciecierzycę oraz wbijam jajka. Całość przyprawiam solą i pieprzem, mieszam.
Formę na muffinki smaruję tłuszczem. Nakładam masę makaronową. Piekę ok. 25 minut w temp. 200°C.Źródło: Naj