Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Racuchy to pączki kładzione z łyżki do gorącego oleju. Racuchy zrobione są z...
Odsłon: 152
Zielona prażona pszenica Freekeh, Kasza Gryczana, Pęczak, pieczona kiełbaska...
Odsłon: 37
Racuchy to pączki kładzione z łyżki do gorącego oleju. Racuchy zrobione są z...
Odsłon: 152
Zielona prażona pszenica Freekeh, Kasza Gryczana, Pęczak, pieczona kiełbaska...
Odsłon: 37
Składniki
Surowe ziemniaki obrać i zetrzeć na tarce, jak na placki ziemniaczane. Odcisnąć z ziemniaków nadmiar wody (np. przez drobne sitko). Zetrzeć jedną cebulę. Dodać pieprz, sól i czosnek (im więcej pieprzu tym bardziej pikantna). Do masy ziemniaczanej dodać jajka, mąkę i dokładnie wymieszać. Boczek i cebulę pokroić w drobną kostkę i usmażyć na gorącym oleju, a następnie dodać do ziemniaków i całość wymieszać. Rozgrzać piekarnik do temp. 180 st. Małą blaszkę (tzw. keksówkę) wysmarować tłuszczem i podsypać bułką tartą. Wlać do niej masę ziemniaczaną i piec ok. 1 godzinę (gdy forma jest wysoka nawet 1,5 godz.). Po upieczeniu warto odczekać 5-10 min aby babka przestygła. Podawać z odrobiną kwaśnej śmietany.