Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Bananowe drożdżówki pod maślaną kruszonką"
Bowl to świetne rozwiązanie na proste, szybkie i pożywne posiłki, które możem...
Odsłon: 93
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 213
Propozycja z twarogiem na śniadanie, bardzo smaczna i zdrowa. Zapraszam
Odsłon: 163
Bowl to świetne rozwiązanie na proste, szybkie i pożywne posiłki, które możem...
Odsłon: 93
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 213
Propozycja z twarogiem na śniadanie, bardzo smaczna i zdrowa. Zapraszam
Odsłon: 163
Składniki
Mleko podgrzej, rozpuść drożdże i łyżkę cukru. Mieszając, wsyp tyle mąki, by ciasto miało konsystencję śmietany. Odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Masło stop, ostudź. Do wyrośniętego ciasta wsyp resztę mąki, cukru, sól, wbij 2 jajka. Zagniataj ok. 15 minut. Pod koniec wyrabiania wlej masło. Gdy ciasto będzie odchodzić od dłoni, odstaw do wyrośnięcia (ciasto powinno podwoić objętość). Rozwałkuj na grubość 1 cm. Ostrym nożem pokrój na kwadraty (10 na 10 cm).
Banany obierz, pokrój na pół. Skrop sokiem z cytryny. Ułóż po przekątnej na cieście. Unieś przeciwległe rogi, zlep. Posmaruj pozostałym roztrzepanym jajkiem. Mąkę i cukier wymieszaj. Dodaj masło, pokrusz. Posyp drożdżówki. Piecz 20 minut w temp. 180°C.Źródło: Chwila dla Ciebie