Do góry

Dania główne Przepis na:

Barszcz z fasolą

Barszcz z fasolą

Autor:

Przepisów i artykułów: 3277 Ocena: 28006

Dodano:

Odsłon: 1

Przepis wart wypróbowania: "Barszcz z fasolą"

Składniki

  • 15 dag fasoli
  • po 3 buraki
  • ząbki czosnku oraz suszone borowiki
  • 1 pęczek włoszczyzny
  • 2 listki laurowe
  • 1
  • 5 l bulionu mięsnego
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • sól
  • pieprz
  • cukier
  • natka
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Fasolę i?grzyby mocz osobno co najmniej przez 12 godzin. Odcedź, przełóż do?osobnych garnków. Zalej świeżą wodą i?gotuj.

  2. Buraki oczyść, gotuj przez 1-1,5 godziny w?łupinach (ew. upiecz). Przestudź, obierz, zetrzyj na?grubej tarce albo potnij w?grubą kostkę.

  3. Włoszczyznę obierz, opłucz i?tak jak buraki zetrzyj na?tarce o?dużych otworach lub potnij w?kosteczkę. Dodaj listki laurowe. Zalej bulionem. Poczekaj, aż całość zawrze, po czym zmniejsz płomień i gotuj około 15-20 minut.

  4. Do?włoszczyzny dodaj buraki oraz fasolę. Jeśli zupa jest zbyt gęsta, dolej gorącą wodę. Barszcz przypraw do smaku solą, pieprzem, szczyptą cukru i?uprzednio roztartymi ząbkami czosnku. Gotuj jeszcze 10-15 minut.

  5. Pod koniec gotowania barszcz wymieszaj z koncentratem pomidorowym i ponownie przypraw do smaku.

  6. Gotową zupę posyp natką.

  7. czas ok. 150 min; porcja – 240 kcal, cena 1,70 zł

    Źródło: Świat kobiety

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń