Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Bazyliowe naleśniki"
Dzisiaj krupnik przygotowany na wywarze z gotowania golonki. Krupnik prosty w...
Odsłon: 149
Polecam.
Odsłon: 236
Bardzo smaczna, soczysta wędlinka uwędzona metodą garnkową, w garnku.
Odsłon: 75
...ale pyszny.
Odsłon: 180
Dzisiaj krupnik przygotowany na wywarze z gotowania golonki. Krupnik prosty w...
Odsłon: 149
Polecam.
Odsłon: 236
Bardzo smaczna, soczysta wędlinka uwędzona metodą garnkową, w garnku.
Odsłon: 75
...ale pyszny.
Odsłon: 180
Składniki
Mleko wlej do miski, dorzuć listki bazylii i zmiksuj. Wbij jajko, dosyp mąkę tortową, proszek do pieczenia oraz szczyptę soli. Całość wymieszaj.
Na patelni mocno rozgrzej olej i usmaż dość grube naleśniki.
Cebulę posiekaj, posól i podsmaż na drugiej patelni.
Pomidory przelej wrzątkiem, zdejmij skórę i pokrój w drobną kostkę. Następnie dorzuć je do cebuli i smaż do czasu, aż zmiękną.
Przygotowaną masę warzywną dopraw solą, pieprzem i wymieszaj z serem żółtym, startym na tarce o drobnych oczkach.
Na usmażone naleśniki nałóż po 2 łyżki farszu i zrumienione wcześniej paski wędzonego boczku.
Zwiń naleśniki w trójkąty, po czym udekoruj je listkami świeżej bazylii. Podawaj jako danie główne.
<strong>Jadwiga Kwiek z Zakliczyna</strong>Źródło: Telemax