Do góry

Dania główne Przepis na:

Boeuf Strogonow

Boeuf Strogonow

Autor:

Przepisów i artykułów: 193 Ocena: 4712

Dodano:

Odsłon: 11263

Pyszne i mało pracochłonne danie obiadowe z wołowiny. Wersja najprostsza i według mnie najsmaczniejsza. Koniecznie wypróbujcie, tym daniem na pewno sprawicie dużą przyjemność swoim bliskim i gościom.

Składniki

> 6 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Wołowinę oczyścić z twardych chrząstek i pokroić w poprzek włókien w paski o grubości 1 cm.

    Na dobrze rozgrzanym maśle podsmażyć partiami pokrojoną wołowinę. Smażyć tylko tyle, aby mięso się z wierzchu zamknęło i zmieniło kolor na mniej intensywny.

  2. Wołowinę zdjąć z patelni, a na pozostałym maśle podsmażyć obraną i pokrojoną w pióra cebulę.

    Po około 5 minutach do cebuli dodać umyte i pokrojone pieczarki. Mniejsze pieczarki przeciąć na pół, a większe na 4 części.

  3. Gdy pieczarki są lekko przyrumienione, dodać podsmażoną wcześniej wołowinę, liść laurowy, ziele angielskie, wino, musztardę, koncentrat i pokrojone w cienkie plasterki ogórki. Dusić wszystko pod przykryciem przez około 45 - 50 minut, aż mięso będzie miękkie. Z polędwicą wołową na pewno gotować nieco krócej, gdyż jest ona delikatniejsza.

    Po tym czasie dodać śmietanę i doprawić do smaku pieprzem i solą, gotować około 10 minut do uzyskania odpowiedniej konsystencji sosu. Po ugotowaniu mięso przykryć i odczekać około 10 minut, aby zatrzymał się proces gotowania i mięso odpoczęło. Wołowina podana od razu po ugotowaniu może być nieco twarda.

    Podawać z chrupiącą bagietką lub dobrym razowym chlebem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (5)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

gochna55 10 lutego Dodaję jeszcze mieloną paprykę. Najlepsze dla mnie z kluseczkami francuskimi (to od święta) :):) Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

drNowak 18 stycznia Rewelacja! Dawno tego nie robiłam. Ja wykorzystuję wołowinę gulaszową. Podaję to danie z lanymi kluseczkami lub kaszą gryczaną. Fantastycznie i smacznie:) Pozdrawiam. Odpowiedzi: 1 ▼

2 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń