Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Bostońskie racuchy z morelami"
W kaparach oprócz smaku najważniejsza jest konsystencja pąku kwiatowego. Smak...
Odsłon: 210
Faszerowane udka z kapustą i pieczarkami to wyjątkowe danie, które zachwyca z...
Odsłon: 747
Delikatna kapusta w panierce na chrupko.
Odsłon: 1795
Smaczna i delikatna zupa
Odsłon: 159
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 230
Polecam.
Odsłon: 264
W kaparach oprócz smaku najważniejsza jest konsystencja pąku kwiatowego. Smak...
Odsłon: 210
Faszerowane udka z kapustą i pieczarkami to wyjątkowe danie, które zachwyca z...
Odsłon: 747
Delikatna kapusta w panierce na chrupko.
Odsłon: 1795
Smaczna i delikatna zupa
Odsłon: 159
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 230
Polecam.
Odsłon: 264
Składniki
Morele umyj, wytrzyj, przekrój na pół i wyjmij pestki. Z cukru, miodu i wody ugotuj syrop. Włóż do niego laski wanilii oraz połówki moreli. Doprowadź do wrzenia. Gotuj 5 minut. Zdejmij z ognia. Owoce wystudź w syropie.
Mąkę przesiej do miseczki z proszkiem do pieczenia. Dodaj cukier puder, jajko i stopione masło. Wlej mleko. wymieszaj mikserem na gęste ciasto.
Na patelni rozgrzewaj małe porcje oleju. Łyżką nakładaj ciasto. Formuj owalne małe placuszki. Smaż je ok. 2 minut, aż będą prawie ścięte od spodu, a na powierzchni pojawią się pęcherzyki. Wtedy przewróć je łopatka i smaż kolejne 2 minuty (w sumie smażenie zajmuje ok. 15 minut). Placki podawaj od razu po przygotowaniu z dodatkiem jogurtu oraz moreli w syropie.Źródło: Naj