Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Botwinka po litewsku"
To prosty i smaczny, a przede wszystkim lżejszy i zdrowszy, przepis na odmien...
Odsłon: 10
Nigdy wcześniej nie łączyłam truskawek z pomarańczą, ale pierwszy raz okazał...
Odsłon: 6
Propozycja z twarogiem na śniadanie, bardzo smaczna i zdrowa. Zapraszam
Odsłon: 61
Bardzo szybka do przygotowania, prosta i bardzo smaczna pasta. Idealnie spraw...
Odsłon: 24
To prosty i smaczny, a przede wszystkim lżejszy i zdrowszy, przepis na odmien...
Odsłon: 10
Nigdy wcześniej nie łączyłam truskawek z pomarańczą, ale pierwszy raz okazał...
Odsłon: 6
Propozycja z twarogiem na śniadanie, bardzo smaczna i zdrowa. Zapraszam
Odsłon: 61
Bardzo szybka do przygotowania, prosta i bardzo smaczna pasta. Idealnie spraw...
Odsłon: 24
Składniki
Botwinkę bardzo dokładnie myjemy, buraczki obieramy i kroimy w kostkę, listki z łodygami drobno siekamy.
Do gotującego się wywaru z warzyw wrzucamy botwinkę. Doprawiamy solą, pieprzem, cukrem, wlewamy sok z cytryny, gotujemy 15 minut. Odstawiamy do ochłodzenia.
Ogórki kroimy, koperek siekamy, wrzucamy do zupy. Na koniec mieszamy zupę z koncentratem buraczanym i śmietaną. Podajemy z jajkami ugotowanymi na twardo. Do chłodnika litewskiego można dodać rozdrobnione, gotowane chude mięso np. cielęce lub drobiowe albo pokrojoną w słupki szynkę wieprzową.
Czas przygotowania 50 minut. Cena porcji około 2,80 zł.
Wartość odżywcza jednej porcji 138 kcal Białko 9 g/Tłuszcz 12 g/Węglowodany 13 g.Źródło: Rewia