Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Brokułowa tarta na cieście drożdżowym"
Rozpływają się w ustach. Klasyka w wiosennym wydaniu.
Odsłon: 466
Rozpływają się w ustach. Klasyka w wiosennym wydaniu.
Odsłon: 466
Składniki
Drożdże rozpuść w 1/2 szkl. letniej wody. 40 dag mąki przesiej do miseczki, zrób wgłębienie. Wlej do niego rozpuszczone drożdże. Dodaj łyżeczkę soli i 4 łyżki oliwy.
Zagnieć gładkie, elastyczne ciasto. Jeśli trzeba, dolej jeszcze trochę ciepłej wody. Wyrabiaj, aż ciasto zacznie odstawać od dłoni i ścianek miseczki. Wtedy przykryj je ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 30 minut.
W tym czasie brokuły oczyść, umyj, podziel na różyczki. Gotuj 5–7 minut w posolonym wrzątku, odcedź. Wyrośnięte ciasto ponownie zagnieć i cienko rozwałkuj. Blachę posmaruj tłuszczem, oprósz mąką. Spód i brzegi wylep przygotowanym plackiem. Na cieście rozłóż brokuły. Cebulę oraz czosnek obierz, posiekaj.
Na dużej patelni rozgrzej masło. Zeszklij na nim cebulę i czosnek, oprósz je 3 łyżkami mąki. Krótko zasmaż. Do zasmażki dolej zimny bulion oraz mleko. Gotuj mieszając, aż sos beszamelowy zacznie gęstnieć. Połącz go z pokruszonym serem pleśniowym.
Przypraw na pikantnie solą, białym pieprzem oraz gałką muszkatołową. Brokuły polej beszamelem. Tartę wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200°C. Piecz około 40 minut.Źródło: Naj