Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Bruschetta z bobem i pomidorami"
rewelacyjne ciasteczka-markizy kakaowe z kremem maślanym. Ciasto na te ciaste...
Odsłon: 10422
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 3052
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 2152
W czasie wakacji obowiązkowo muszą być pierogi z jagodami.
Odsłon: 837
rewelacyjne ciasteczka-markizy kakaowe z kremem maślanym. Ciasto na te ciaste...
Odsłon: 10422
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 3052
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 2152
W czasie wakacji obowiązkowo muszą być pierogi z jagodami.
Odsłon: 837
Składniki
Bób umyj pod bieżącą wodą, przełóż go do garnka, zalej zimną wodą (powinno jej być 2 razy więcej niż bobu), dodaj 1/4 łyżeczki cukru i zagotuj.
Gdy zacznie wrzeć, dodaj płaską łyżeczkę soli. Bób gotuj pod przykryciem do miękkości jeszcze 10-15 min. Następnie przelej bardzo zimną wodą (dzięki temu ziarna zachowają zielony kolor) i osącz na sicie. Gdy bób wystygnie, obierz go z łupin i podziel na połówki.
Pomidory natnij lekko nożem w kilku miejscach, sparz je wrzątkiem, zdejmij skórkę i pokrój w kostkę.
Boczek upraż na suchej patelni na chrupiąco, a następnie odstaw. Gdy przestygnie, pokrój go w paseczki.
Bagietkę lub bułkę pszenną pokrój na kromki i opiecz w piekarniku lub tosterze tak, aby pieczywo lekko się zrumieniło.
Do miseczki włóż pokrojone pomidory, ugotowany bób, dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę, miętę oraz olej. Wszystko delikatnie wymieszaj. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
Tak przygotowaną sałatkę warzywną rozłóż w równych porcjach na kromkach ciepłego pieczywa.
Na wierzchu każdej ułóż paseczki boczku, udekoruj majonezem oraz ewentualnie świeżymi ziołami i od razu podawaj. Grzanki oraz sałatkę z bobu możesz także serwować osobno.
<strong>: 30 minut. Porcja: 450 kilokalorii.</strong>Źródło: Świat i Ludzie