Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Czekoladowe ciasto z kremem pistacjowym to bogaty deser, który przypadnie do...
Odsłon: 67
Przepis na pyszną oraz aromatyczną babkę cytrynową, która w moim domu sprawdz...
Odsłon: 120
Czekoladowe ciasto z kremem pistacjowym to bogaty deser, który przypadnie do...
Odsłon: 67
Przepis na pyszną oraz aromatyczną babkę cytrynową, która w moim domu sprawdz...
Odsłon: 120
Składniki
Z mleka, drożdży, niewielkiej ilości mąki i odrobiny cukru sporządzić rozczyn, który powinien mieć konsystencję gęstej śmietany.
Zostawic w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Jaja utrzec z cukrem (robie to mikserem , jest szybciej )
Do miski wsypac make , dodac jaja z cukrem i wyrosniety rozczyn
Ciasto na buchty wyrabiać ręką tak długo, aż będzie odrywać się od brzegów miski. Wtedy dodać stopione i ostudzone masło, szczyptę soli i dalej wyrabiać. Nastepnie miske nakryc sciereczka i ustawic w cieple miejsce do wyrosniecia , ( pozwalam ciastu 2 razy wyrosnac ) po pierwszym wyrosnieciu znowu wyrabiam i znow odstawiam aby wyroslo .
Gdy wyrosnie po raz drugi ciasto podzielic na 2 czesci. Rozwalkowac pierwsza czesc na grubosc ciasta ok.1 cm i szklanka wycinac ciasto , tak samo z druga czescia.
Szeroki garnek z wrzącą wodą nakrywamy płócienną ściereczką i obwiązujemy sznurkiem wokół brzegu. Na ściereczce układamy kluski partiami i nakrywamy miską dopasowaną do obwodu garnka. Gotujemy ok. 10 min, aż będą puszyste.
Kluski podajemy na gorąco z stopionym masłem i cynamonem lub sosem jagodowym albo innym owocowym, SMACZNEGO !!!