Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Bulion rybny"
Bardzo smaczna, aromatyczna, krucha i soczysta szyneczka biała nie wędzona. P...
Odsłon: 501
Bardzo smaczna, aromatyczna, krucha i lekko soczysta wedlina domowa. Jest su...
Odsłon: 1350
Śniadaniowa propozycja, która jest baaaardzo syta. Ze wskazanych proporcji wy...
Odsłon: 84
Szczególnie dzieci się cieszą. To bardzo przyjemna zabawa.
Odsłon: 368
Bardzo smaczna, aromatyczna, krucha i soczysta szyneczka biała nie wędzona. P...
Odsłon: 501
Bardzo smaczna, aromatyczna, krucha i lekko soczysta wedlina domowa. Jest su...
Odsłon: 1350
Śniadaniowa propozycja, która jest baaaardzo syta. Ze wskazanych proporcji wy...
Odsłon: 84
Szczególnie dzieci się cieszą. To bardzo przyjemna zabawa.
Odsłon: 368
Składniki
Ryby spraw, odetnij głowy oraz płetwy. Opłucz tuszki starannie pod bieżącą wodą. Marchewki i ćwiartkę selera obierz, opłucz, pokrój na kawałki. Oczyszczoną pietruszkę pozostaw w całości.
Obierz i drobno posiekaj cebulę. Obrane ząbki czosnku pokrój w płatki. W dużym rondlu lub garnku o grubym dnie rozgrzej masło. Wrzuć cebulę, oprósz solą. Przesmaż, dodaj czosnek. Smaż razem 2 min. Dodaj pozostałe warzywa.
Wrzuć ziele i liść laurowy. Wlej 6 szklanek wody. Gdy się zagotuje, wrzuć ryby. Zupę gotuj na małym ogniu około 20 minut. Dopraw solą i pieprzem. Posyp natką.
czas ok. 50 min; porcja – 230 kcal, cena 1,50 zł
Na zupę najlepsza jest cała ryba, a nie filety. Tylko wtedy wywar będzie treściwy i esencjonalny. Specjaliści zalecają jedynie usunięcie oczu i skrzeli (możesz odciąć całą głowę), które powodują, że zupa mętnieje. Jeśli obawiasz się ości, przed umieszczeniem tuszek w zupie zawiń je w sterylną gazę, a potem wyjmij i wyłóż na talerze.Źródło: Świat kobiety