Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Buraczkowe pierogi z Ukrainy"
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 119
Te super delikatne i lekkie deserki waniliowo-malinowe sprawdzą się nie tylko...
Odsłon: 580
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 119
Te super delikatne i lekkie deserki waniliowo-malinowe sprawdzą się nie tylko...
Odsłon: 580
Składniki
Przygotuj ciasto: starte na tarce o grubych oczkach buraczki wrzuć do rondelka, zalej 1 szklanką wody i doprowadź do wrzenia. Nie gotuj, od razu wyłącz gaz – woda powinna ładnie się zabarwić. Przecedź przez gęste sitko, zachowując napar. Do miski wsyp mąkę, dodaj sól, olej i przecedzony napar buraczany. Wszystko dokładnie wymieszaj, a gdy masa lekko przestygnie, dobrze wyrób ciasto. Przykryj je folią spożywczą.
Przygotuj farsz: buraki obierz, umyj i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Wsyp je na patelnię, dodaj masło i pozostałe posiekane warzywa. Chwilę podsmaż i zalej 1/2 szkl. wody. Naczynie przykryj i duś 10 min. Zdejmij pokrywkę, odparuj nadmiar płynu. Warzywa dopraw solą i pieprzem. Dobrze je wystudź, a następnie wymieszaj z pokruszonym serem.
Porcje ciasta wałkuj, placki tnij na prostokąty 5x10 cm. Na każdy nałóż farsz, złóż i zlep brzegi. Pierogi gotuj w posolonej wodzie 3 min od wypłynięcia. Odcedź. Listki natki zmiksuj z 5 łyżkami oleju i połową orzechów. Przypraw solą. Sosem polej pierogi, posyp resztą orzechów.Źródło: Tina