Do góry

Dania główne Przepis na:

Burgery domowe z frytkami belgijskimi

Burgery domowe z frytkami belgijskimi

Autor:

Przepisów i artykułów: 84 Ocena: 809

Dodano:

Odsłon: 181

Znajdziecie tu przepis krok po kroku jak zrobić domowe burgery w wydaniu dość klasycznym. Oczywiście prawdziwy burger nie może obyć się bez towarzystwa pysznych frytek - tu pieczonych z masłem i rozmarynem. Pycha:)

Składniki

  • Pół kilo mielonej wołowiny
  • sól
  • Pieprz
  • Chilli w płatkach
  • Ser żółty dobrej jakości
  • Pomidorki koktajlowe
  • cebula czerwona
  • rukola
  • Olej
  • Masło
  • Czosnek
  • rozmaryn suszony lub świeży
  • Na bułki: mąka graham 1,5 szklanki
  • 25 g drożdży
  • Mleko migdałowe lub woda
  • Łyżeczka cukru
  • masło rozpuszczone - 3 łyżki
  • ziemniaki
3-4 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Burgery domowe z frytkami belgijskimi

Przygotowanie

  1. Najdłuższy etap to upieczenie bułek: rozpuszczamy drożdże w ciepłej wodzie lub mleku migdałowym dodajemy cukier, łyżkę mąki, mieszamy i przykrywamy na 15 minut ściereczką, pozostawiając ciasto w ciepłym miejscu.


    Po 15 minutach dodajemy sól, masło, resztę mąki i wyrabiamy ciasto aż zacznie "odchodzić" od dłoni. Zostawiamy na ok. godziny do wyrośnięcia.


    Po tym czasie formujemy bułeczki, kładziemy je na papierze do pieczenia, smarujemy rozbełtanym jajkiem. Możemy posypać kruszonymi orzeszkami pinii, sezamem lub dowolnymi ziarnami.


    Pieczemy 15 minut w rozgrzanym do 200 stopni piekarniku.

  2. Z wołowiny formujemy burgery i smażymy na patelni grillowej. Posypujemy solą, pieprzem i płatkami chilli - według uznania.

    Ziemniaki kroimy w grube paski, papierowym ręcznikiem odsączamy nadmiar wody, układamy na papierze do pieczenia. Rozpuszczamy masło, wyciskamy do niego czosnek, dodajemy sół i rozmaryn i polewamy tym ziemniaki. Wkładamy je do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 30 minut.


    Gdy ziemniaki się podpiekają, przygotowujemy burgery. Na podgrzane bułki układamy sałatę, rukolę, na to kładziemy burgery i ser. Wedle uznania dokładamy cebulę, pomidorki, ogórki kiszone i polewamy dwoma rodzajami sosów: pomidorowym i czosnkowo-jogurtowym.

    Układamy burgera na talerzu, wbijamy w niego wykałaczkę, aby nam się nie rozpadł i serwujemy w towarzystwie frytek.

    Nie znam nikogo, kto odmówiłby świadomie takiego posiłku:).


    Dobre wino i mamy kulinarny raj w czystej postaci:)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń