Do góry

Dania główne Przepis na:

Calzone.

Calzone.

Autor:

Przepisów i artykułów: 490 Ocena: 8892

Dodano:

Odsłon: 943

Pizza w kształcie pierożka,do środka można dać co kto lubi,dowolne ulubione składniki.

Składniki

  • 2 duże pierogi lub 4 mniejsze
  • Ciasto:
  • 2 szkl.mąki pszennej
  • 7 g drożdży instant lub 25 g świeżych
  • szczypta soli
  • łyżeczka cukru
  • 1 szkl.mleka
  • 2 łyżki oleju
  • Farsz:
  • pół piersi z kurczaka
  • 1 łyżeczka przyprawy gyros+łyżka oleju
  • 250 g pieczarek
  • 1 cebula
  • pół papryki czerwonej
  • 100 g tartego sera żółtego
  • pół puszki kukurydzy konserwowej
  • garść posiekanej natki pietruszki
  • łyżeczka przyprawy do pizzy lub ulubiona mieszanka ziół
  • 1 łyżka przecieru pomidorowego
1-2 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Do miski przesiać mąkę,wsypać suche drożdże,sól i cukier,wlać ciepłe mleko i zacząć wyrabiać ciasto ręcznie lub przy pomocy miksera,na koniec wyrabiania wlać olej,wyrobione ciasto powinno być elastyczne i odchodzić od ręki lub misy miksera.
    Ciasto przykryć w misce ściereczką i odstawić na 30 min.do wyrośnięcia.
    W tym czasie przygotować farsz.
    Filet z kurczaka umyć i osuszyć,pokroić w paseczki,następnie w kosteczkę,skropić olejem i posypać przyprawą,dokładnie wymieszać,przysmażyć na patelni.
    Gotowe mięsko wyjąć na ręcznik papierowy i odsączyć z nadmiaru oleju.
    Cebulę obrać i posiekać w drobną kosteczkę,zeszklić na niedużej ilości oleju,na patelni,wrzucić obrane i pokrojone na mniejsze kawałki pieczarki oraz pokrojoną w kosteczkę paprykę,smażyć do odparowania wody z pieczarek,doprawić solą i pieprzem.
    Do cebuli i pieczarek wrzucić mięsko,posiekaną natkę pietruszki,odsączoną na durszlaku kukurydzę,zetrzeć na tarce ser żółty i dokładnie wymieszać.

  2. Wyrośnięte ciasto podzielić na dwie części,rozwałkować na blacie podsypanym mąką,jedną część ciasta posmarować przecierem pomidorowym,wyłożyć część farszu na posmarowane ciasto,

  3. złożyć w pieroga,zlepić brzegi,posmarować wierzch przecierem i posypać ulubionymi ziołami.


  4. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 15-20 min do zarumienienia.
    Piec w temp.190-200 C.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (9)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń