Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Cebularze z kozim serkiem"
Pyszne danie obiadowe które przygotujesz na dwa dni. Kapusta z koperkiem, mię...
Odsłon: 83
Bardzo prosta, bardzo smaczna i bardzo szybka w wykonaniu surówka z marchewki...
Odsłon: 30
Pyszne danie obiadowe które przygotujesz na dwa dni. Kapusta z koperkiem, mię...
Odsłon: 83
Bardzo prosta, bardzo smaczna i bardzo szybka w wykonaniu surówka z marchewki...
Odsłon: 30
Składniki
Drożdże wkruszyć do miseczki i dokładnie rozetrzeć je z cukrem. Mąkę wymieszać z 1/4 łyżeczki soli. Dolać olej i ok. 175 ml ciepłej wody. Dołożyć drożdże. Zagnieść gładkie ciasto. Przykryć je lnianą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 30 minut. Czerwone cebule obrać, pokroić w cienkie plasterki. Tymianek opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem, trochę odłożyć do dekoracji, a resztę drobno posiekać. Ser kozi (ewentualnie bryndzę owczo-krowią) pokroić na kawałeczki.
Kiedy ciasto drożdżowe podwoi swoją objętość, ponownie je zagnieść. Połowę ciasta rozwałkować na stolnicy oprószonej mąką na cienki placek o wymiarach 25x36 cm.
Przenieść go na blachę wyłożoną pergaminem i posmarować połową śmietany. Na tym rozłożyć połowę plasterków cebuli oraz około 10 dag koziego sera. Równomiernie posypać połową tymianku.
Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 250°C. Piec 10--12 minut. W tym czasie analogicznie przygotować drugi placek z pozostałych składników. Wstawić do piekarnika i upiec.
Gotowe placki udekorować odłożonym tymiankiem. Pokroić na większe porcje. Serwować na ciepło.
Czas przygotowania: około 75 minutŹródło: Życie na gorąco