Do góry

Dania główne Przepis na:

Chakalaka z kurczakiem i ryżem

Chakalaka z kurczakiem i ryżem

Autor:

Przepisów i artykułów: 18 Ocena: 39

Dodano:

Odsłon: 102

Pochodzące z kuchni południowoafrykańskiej danie jednogarnkowe składające się z papryki, chili, marchewki i pomidorów.

Składniki

  • cebula - 1 szt.
  • czosnek - 2 ząbki
  • papryczka chili - 1 szt.
  • curry - 1 łyżka
  • suszony tymianek - 1 łyżeczka
  • starty imbir - 1 łyżeczka
  • marchewka - 2 szt.
  • czerwona papryka - 1 szt.
  • krojone pomidory - 1 puszka
  • zielony groszek - 1 mała puszka
  • olej do smażenia
  • sól, pieprz
  • filet kurczaka - 1 szt.
  • przyprawa do drobiu
  • bułka tarta
  • ryż - 2 woreczki
3-4 os. 30 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Chakalaka z kurczakiem i ryżem

Przygotowanie

  1. Cebulę obieramy i drobno siekamy. Obrane ząbki czosnku przeciskamy przez praskę. Cebulę i czosnek podsmażamy na rozgrzanym oleju.

  2. Do garnka dodajemy pokrojoną papryczkę chili bez pestek, curry, imbir i tymianek.

  3. Marchewki obieramy i ścieramy na tarce, dodajemy do garnka. Mieszamy i smażymy przez 2-3 min.

  4. Dodajemy pokrojoną paprykę i mieszając, smażymy przez 5 min. Doprawiamy solą i pieprzem.

  5. Wlewamy rozdrobnione pomidory i odsączony groszek. Mieszamy i gotujemy przez 3-4 min.

  6. Przygotowujemy kurczaka i ryż:
    1. Filet myjemy i kroimy na kawałki. Posypujemy przyprawą do drobiu.

    2. Obtaczamy w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor.

    3. Ryż przygotowujemy zgodnie z przepisem podanym na opakowaniu.

    4. Kurczaka podajemy z ugotowanym ryżem i przygotowanymi warzywami.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń