Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Chleb na drożdżach"
Kilka składników i gotowe.... Dodatek czosnku niedźwiedziego sprawia, że smak...
Odsłon: 51
Przepyszny i lekki sernik rabarbarowy z serków homogenizowanych, który przygo...
Odsłon: 92
Freekeh ( zielona, prażona pszenica) znana od czasów również biblijnych (po a...
Odsłon: 37
Pomysł na tę zupę to wynik sporej ilości mięsa i kości pozostałych z pieczone...
Odsłon: 121
Kilka składników i gotowe.... Dodatek czosnku niedźwiedziego sprawia, że smak...
Odsłon: 51
Przepyszny i lekki sernik rabarbarowy z serków homogenizowanych, który przygo...
Odsłon: 92
Freekeh ( zielona, prażona pszenica) znana od czasów również biblijnych (po a...
Odsłon: 37
Pomysł na tę zupę to wynik sporej ilości mięsa i kości pozostałych z pieczone...
Odsłon: 121
Składniki
Do miski przesiej mąkę. Dodaj cukier, sól, otręby, siemię lniane, ziarna słonecznika, pestki dyni oraz sezam i wymieszaj łyżką. Dodaj pokruszone drożdże, wlej letnią wodę i dokładnie wymieszaj drewnianą łyżką (ciasto będzie miało dosyć luźną konsystencję). Miskę przykryj ściereczką i odstaw na ok. 20 min, by ciasto wyrosło. Po tym czasie ponownie wymieszaj łyżką.
Podłużną formę wysmaruj olejem i obficie posyp otrębami. Włóż ciasto, wierzch wyrównaj łyżką zmoczoną w wodzie. Foremkę przykryj ściereczką i ponownie odstaw na ok. 20 min, by ciasto jeszcze raz wyrosło. Piekarnik nagrzej do temperatury 220° C. Wstaw blachę z ciastem, piecz ok. 15 min. Po tym czasie zmniejsz temperaturę do 180° C i piecz jeszcze ok. 45 min.
Do chleba możesz dodać też kminek, prażoną cebulkę, orzechy lub czarnuszkę.
(bez czasu oczekiwania): 20 minut Kromka: 155 kilokalorii
Tylko 20 minŹródło: Świat i Ludzie