Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Chleb orkiszowy na zakwasie"
Kapusta chińska pak choi smażona z czosnkiem, chilli i miodem. Świetna jako c...
Odsłon: 180
Kapusta chińska pak choi smażona z czosnkiem, chilli i miodem. Świetna jako c...
Odsłon: 180
Składniki
Wymieszaj na zaczyn. Przykryj ściereczką i zostaw na ok. 6-10 godz. w cieple (w temp. ok. 25°C). Następnie połącz na ciasto (np. robotem kuchennym, używając końcówki do zagniatania ciasta). Naczynie z ciastem (misę) przykryj ściereczką i zostaw w cieple na pół godz. Następnie złóż ciasto w naczyniu (zagnieć je od brzegu do środka naczynia). Zostaw na kolejne 30 min.
Czynność zagniatania do środka powtórz. Następnie ciasto zostaw w naczyniu na ok. 2 godz., aż podwoi objętość. Dwa koszyki lub inne naczynia do wyrastania chleba wysyp mąką. Ciasto podziel, uformuj 2 bochny. Włóż do koszyków, nakryj ściereczką i wstaw na noc do lodówki.
Piekarnik rozgrzej do 250°C. Chleby przełóż na blachę na papier do pieczenia, natnij b. ostrym nożem lub żyletką i piecz, spryskując wodą, 15 min. Zmniejsz do 220°C i piecz kolejne 10-20 min.Źródło: Świat kobiety